Πιο αναγνωσμένα θέματα
Μουσικό Αυτί
+5
bora bora
mia kapoia
Aria
SXEL
LeX
9 απαντήσεις
:: Καφενείο :: Κουβεντούλα
Σελίδα 1 από 1
Μουσικό Αυτί
Ένα θεματάκι που θα ήθελα να θίξω είναι το μουσικό αυτί.
Όλοι μας έχουμε ακούσει αυτόν τον όρο, προβληματισμένοι και απορούμε αν ανήκουμε σ’αυτήν την ευλογημένη κατηγορία ανθρώπων που διαθέτουν αυτό το χάρισμα.
Μιλώντας για μουσικό αυτί εννοούμε την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε το απόλυτο τονικό ύψος μιας νότας που ακούμε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.
Όταν ξεκίνησα πρώτη μέρα βιολί, έπιασα αμέσως τον καθηγητή μου και τον ρώτησα «Δάσκαλε, μπορώ να παίξω βιολί;» «κι αν δεν έχω μουσικό αυτί;»
Εκείνος με χτύπησε με το δοξάρι (παραδοσιακός τρόπος εκμάθησης-συμμόρφωσης μαθητών) και απάντησε «Σκάσε και παίζε», απάντηση που, προσωπικά, με κάλυψε πλήρως!
Το ζητούμενο επομένως είναι: Υφίσταται το απόλυτο μουσικό αυτί; Είναι παράγοντας που θα έπρεπε να ενθαρρύνει ένα μαθητή να ξεκινήσει ή αντίστοιχα να σταματήσει τη μουσική; Είναι επίκτητο ή έμφυτο και καλλιεργείται ή είναι απ’την φύση του άρτιο;
Όλοι μας έχουμε ακούσει αυτόν τον όρο, προβληματισμένοι και απορούμε αν ανήκουμε σ’αυτήν την ευλογημένη κατηγορία ανθρώπων που διαθέτουν αυτό το χάρισμα.
Μιλώντας για μουσικό αυτί εννοούμε την δυνατότητα να καταλαβαίνουμε το απόλυτο τονικό ύψος μιας νότας που ακούμε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.
Όταν ξεκίνησα πρώτη μέρα βιολί, έπιασα αμέσως τον καθηγητή μου και τον ρώτησα «Δάσκαλε, μπορώ να παίξω βιολί;» «κι αν δεν έχω μουσικό αυτί;»
Εκείνος με χτύπησε με το δοξάρι (παραδοσιακός τρόπος εκμάθησης-συμμόρφωσης μαθητών) και απάντησε «Σκάσε και παίζε», απάντηση που, προσωπικά, με κάλυψε πλήρως!
Το ζητούμενο επομένως είναι: Υφίσταται το απόλυτο μουσικό αυτί; Είναι παράγοντας που θα έπρεπε να ενθαρρύνει ένα μαθητή να ξεκινήσει ή αντίστοιχα να σταματήσει τη μουσική; Είναι επίκτητο ή έμφυτο και καλλιεργείται ή είναι απ’την φύση του άρτιο;
LeX- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 413
Ημερομηνία εγγραφής : 29/12/2010
Τόπος : Αθήνα
Απ: Μουσικό Αυτί
Σίγουρα είναι κάτι που καλλιεργείται. Η μουσική είναι σαν τη γυμναστική. Όσο πιο πολύ κάνεις μια άσκηση τόσο καλύτερος γίνεσαι και αποκτάς μεγαλύτερη ευληγισία.
Απλά εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει έστω και λίγο να το έχεις για να μπορέσεις να το εξελίξεις (μη σου παίζουν νότα και την ακούς μια όκτάβα πιο κάτω...).
Απλά εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει έστω και λίγο να το έχεις για να μπορέσεις να το εξελίξεις (μη σου παίζουν νότα και την ακούς μια όκτάβα πιο κάτω...).
SXEL- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 270
Ημερομηνία εγγραφής : 30/12/2010
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
Σίγουρα η εξάσκηση παίζει μεγάλο ρόλο και βοηθά στην εξέλιξη της ακοής.Υπάρχουν,όμως,και κάποιοι τυχεροί που γεννιούνται με το απόλυτο αυτί,όπως λέμε,που αναγνωρίζουν τις νότες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.Αυτοί είναι και οι τυχεροί της υπόθεσης.Πέρνουν άριστα στην dictee!!!Μακάρι να ακούγαμε όλοι οι μουσικοί,λιιιιιιίγο καλύτερα.Πολλά ζητάμε!!!!!!
Aria- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 173
Ημερομηνία εγγραφής : 03/01/2011
Εγώ δεν έχω απόλυτο αυτί (όποιος με κατηγορήσει για το αντίθετο είναι απλός συκοφάντης)...
Είχα, όμως, ένα φίλο, ο οποίος όποτε περνούσε αυτοκίνητο και κόρναρε μας έλεγε το τονικό ύψος και ήταν σωστό!!!
Δεν χρειάζεται το απόλυτο αυτί στη μουσική απαραίτητα, σίγουρα όμως το σχετικό αυτί χρειάζεται, το οποίο και εξασκείται μέχρι κάποιο βαθμό...
Είχα, όμως, ένα φίλο, ο οποίος όποτε περνούσε αυτοκίνητο και κόρναρε μας έλεγε το τονικό ύψος και ήταν σωστό!!!
Δεν χρειάζεται το απόλυτο αυτί στη μουσική απαραίτητα, σίγουρα όμως το σχετικό αυτί χρειάζεται, το οποίο και εξασκείται μέχρι κάποιο βαθμό...
mia kapoia- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 309
Ημερομηνία εγγραφής : 29/12/2010
Τελικά όλα είναι θέμα εξάσκησης στη μουσική...
bora bora- 3 αστέρια μέλους (στις 40 δημοσιεύσεις παίρνεις 4 αστέρια)
- Αριθμός μηνυμάτων : 33
Ο πρώτος μου κι αγαπημένος δάσκαλος στο βιολί είχε απόλυτο
αυτί. Το αυτί του αναγνώριζε τη συχνότητα και ήξερε ότι η τάδε
νότα είναι ρε ή λα κτλ. Με βοήθησε πάρα πολύ να είμαι σωστότερη
(δεν έχω απόλυτο αυτί) με τις ακριβείς διορθώσεις του.
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να έχεις απόλυτο αυτί για να
είσαι καλός μουσικός απλά να μπορείς να ακούς και να διορθώνεις.
Και σίγουρα είναι κάτι που με την εκπαίδευση συνεχώς βελτιώνεις.
αυτί. Το αυτί του αναγνώριζε τη συχνότητα και ήξερε ότι η τάδε
νότα είναι ρε ή λα κτλ. Με βοήθησε πάρα πολύ να είμαι σωστότερη
(δεν έχω απόλυτο αυτί) με τις ακριβείς διορθώσεις του.
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να έχεις απόλυτο αυτί για να
είσαι καλός μουσικός απλά να μπορείς να ακούς και να διορθώνεις.
Και σίγουρα είναι κάτι που με την εκπαίδευση συνεχώς βελτιώνεις.
helios- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 198
Ημερομηνία εγγραφής : 17/02/2011
Απόλυτο αυτί
Μερικές φορές το απόλυτο αυτί είναι πρόβλημα...
Θυμάμαι έναν πιανίστα που είχε απόλυτο αυτί και υπέφερε.
Μια φορά γκρίνιαζε γιατί το πιάνο της αίθουσας ήταν κουρδισμένο με λα= 443 Hz...
Θυμάμαι έναν πιανίστα που είχε απόλυτο αυτί και υπέφερε.
Μια φορά γκρίνιαζε γιατί το πιάνο της αίθουσας ήταν κουρδισμένο με λα= 443 Hz...
akanavouras- Κανένα αστέρι μέλους ακόμα (στις 10 δημοσιεύσεις παίρνεις 1 αστέρι)
- Αριθμός μηνυμάτων : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 23/05/2011
Είμαι 37 χρόνια μέσα στην μουσική και μόνο δύο φορές γνώρησα ανθρώπους που είχαν το "απόλυτο αυτί". Το να έχεις "απόλυτο αυτί" είναι ευχή και κατάρα μαζί. Ναι, μπορείς να γράψεις άριστο Dιctee. Ναι, μπορείς να ακούς μέσα σε μία ορχήστρα το παραμικρό λάθος απο τα 120 όργανα που παίζουν συγχρόνως, αλλά είναι φοβερά επώδυνο να ακούς όλους τους παράφωνους ήχους που εμείς δεν ακούμε. Βέβαια για μας τους μουσικούς είναι καλό προσόν να έχεις καλό αυτί, αλλά μπορούμε να το "φτιάξουμε" με πολύ εξάσκηση και επιμονή.
Μουσικό Αστέρι- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 75
Ημερομηνία εγγραφής : 14/03/2011
Τόπος : Αθήνα
ακόμη και αυτός που θεωρητικά δεν εχει μουσικό αυτί....και με την κατάλληλη εξάσκηση μπορεί να το αποκτήσει φτάνει να ασχοληθεί συστηματικά με το κάθε μουσικό όργανο που έχει επιλέξει....το οτιδήποτε στη μουσική καλλιεργείται,το ενδιαφέρον και η επιμονή είναι το παν....γιαυτό μη το βάζεται κατω...
ΑΓΛΑΙΑ- Επίτιμο Μέλος του Φόρουμ
- Αριθμός μηνυμάτων : 217
Τόπος : ΑΘΗΝΑ
:: Καφενείο :: Κουβεντούλα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης